сряда, 16 май 2012 г.

Експедиционен туризъм теми по конспект


1.Поява и развитие на туризма в света и България

   Туристическата дейност е богата на съдържание пространство.В туристическата дейност влизат туризъм, алпинизъм, ориентиране и спелеология.Туризма е най-масовата и лесно достъпна за човека форма.Той може да се практикува от всички по всяко време на годината.Туризма е сложно обществено явление със соц.функции и обхваща различни страни от човешката дейност.Като система той е част от физ.култура и оказва формиращо въздействие върху човека.

    Практикуването му на открито и сред природата, както и функционалното натоварване, което оказва върху човека, той се използва като средство за физ.  И духовно развитие.Използва се за активен отдих.Туризма укрепва здравето.

     Туризма разширява познанията за света.Опознаването на родния край, света, биосистемите, геоложките системи, фактори и събития спомага за осъществяването на образователните цели и задачи.Туризма подпомага социализиране на човека, тъй като е колективен.Той има отражение и върху икономиката.Хората практикуващи туризъм са по-здрави и имат по-добри производствени показатели.Туризма е важен фактор в икономиката на България.Свързан е и с културния обмен.

       Думата „туризъм“ от лат.“тормоз“- движение в кръг и връщане на мястото откъдето е тръгнал.В широк смисъл Туризъм- предвижване с едновременна смяна бита на хората.

     Терминът „турист“ се въвежда през 1838г. От Стедал, в  книгата „Спомени на един турист“.По своята същност туризмът е особен вид движение и дейност на човека в извън ежедневна среда и с цел да задоволи опознавателни, двигателни, здравни, възпитателни, естетически или други потребности.

     През 1857г. Е създаден първия клуб по туризъм в Англия.През 1862г. Е създадено алпийското общество в Австрия.Много години преди появата на целенасочена туристическа дейност хората са осъществявали първия си допир с планината, чрез проникване в нея.То е било в продължение на много години поради страха от явленията в природата.

     Фактори за бавно проникване:

   1.изхранване- хората са навлизали в тях да ловуват.

   2.стратегически фактор- много племена се заселват на недостъпни планински места, за да се предпазят от нападение.

   Някой планински прохода са естествени съобщителни връзки.По тези пътища са минавали много кервани.При тези проходи са строени Страноприемници, храмове, манастири.

   Походите на 10 хил.гръцки войници през планините на Армения до Черно море е голям подвиг.

   През Възраждането хората се насочват към върховете.Най-високия връх в Алпите е Монблан.Връх се изкачва , не се покорява!Изкачването на Монблан е едно от най-славните събития в туризма.

   През 1860г.  Двадесет години проф.Сосюр идва в Шамони.Този учен е искал да изкачи Монблан, неизкачван досега. Дава награда за този , който намери пътя.Минават 25години.През 1786год. Сосюр събира хора за изкачване на върха и успява да стигне на кота близка до върха.Всички се връщат поради лошото време, с изключение на един- Жан Балмак.Заедно с Мишел Папар потеглят към върха.На 07.08.1786г. се изкачват на кота за пренощуване.А на 08.08.1786г. се изкачват на върха.Д-р Папар ослепява и Балмак го сваля от върха.Балман и Папар се скарват кой пръв е изкачил върха.За да не стане така, при изкачването на Еверест и двамата стъпват едновременно на върха.

   Графиня Д.Андживел продава графството сии потегля за Монблан.Наема 5 носачи и 6 водачи.През 1838г. Графинята се качва на Монблан.Заболява от планинска болест и я носят 11 човека на върха и я вдигат на ръце по-високо от върха.Наричат я годеницата на Монблан.През 1809г. Мария Парадис се качва на Монблан и е първата дама, която го е изкачила.

    България по това време е била под Турско робство.В тези страни сме имали студенти, които са участвали в походи там и след Освобождението започват  тази дейност и в Б-я.

    Организирания туризъм след Освобождението се свързва с Алеко Константинов  и неговите съмишленици.През 1895г. Ал.Константинов пише исторически апел към гражданите на София да излязат на излет до Черни връх, първенеца на Витоша.Тръгват 400 човека до върха и се изкачват 300.Който не е изкачил върха не заслужава да е в туристически клуб.През 28.08.1895г. се изкачват и се поставя началото на организирания туризъм.

    През 1985г. Се учредява Туристическо дружество с председател Иван Вазов и секретар Ал.Константинов.

    За навлизане на туризма в Б-я причини:

-влияние отвън- студенти в чужбина, чужденци в Б-я

-вътрешна нагласа на човека към природата на Б-я

 В устава на туристическата дейност има и негативни черти.Не е разрешено на лица под 18 година  да членуват в него.Младежите през 1911г . учредяват Юношески туристически съюз в Русе.

През 1911г. Национален Юношески Съюз- съществува до 1945г. ЮТС и Туристическата дейност се сливат в едно – Български Туристически Съюз.

 През 1957 се отделя БТС от физкултурното движение и започва самостоятелното му значение.



2.Видове туристическа дейност.Видове туризъм, форми за практикуване на туризъм.

    Туристическата дейност(ТД) се разделя на:

 -туризъм

 -алпинизъм- изкачване с различни съоръжения

 -ориентиране

 -спелиология

 Техники на труднодостъпни места, различни видове алпинизъм.

 Ориентиране- движение в непозната местност с карта и компас

 Спелеология-наука за пещерите

 Видове Туризъм според средствата на предвижване:морски, равнинен, планински, пещерен; Според средствата: пешеходен, ски туризъм, конен туризъм, автотуризъм, подводен туризъм.

Според сезона:Зимен- от средата на 10 до 4-ти месец

                              Летен- от края на април до октомври

    За високата планина(над 2500м.) тези деления не важат.Там почти винаги се говори за зимен  туризъм.Освен лятна екипировка необходимо е и зимна екипировка.

  Според средствата за предвижване:

-Пешеходен туризъм- най-лесно достъпен за всички възрасти.Предвижване пеша по определен маршрут с определени задачи.Основните двигателни упражнения са ходене, бягане, лазене, скачане, провиране

 Ходенето се отличава от другите дейности на човека.При ходене човек носи раница, която е различно тежка.Всеки сам може да определи тежеста и ходенето.Ходенето влияе положително върху човешките системи- дихателна, нервна, сърдечна система.За преодоляване на препядствията по маршрута, човек трябва да владее определени туристически сръчности.

  Пешеходния туризъм не изисква сложна и скъпа екипировка.Практикуването е възможно по всяко време на годината.Туризма лесно се дозира по пол, възраст и здравословни състояния.

 -Скитуризъм- основният начин за предвижване е чрез ски.Много често се налага да се носят на рамо.Практикува се с алпийски и битови(по-тесни) ски.Много лесно се изминават големи дължини.Надморската височина крие риск от лавини.За да се практикува скитуризма(СТ) всички членове на групата трябва предварително да са усвоили ски техниката за преодоляване на големи разстояния.

   Положителни страни:Закалителният ефект на практикуващите СТ е , че на по-голяма надморска височина има недостиг на кислород, а това респективно калява дихателната система на спортуващия.Когато се тренира на по-висока височина се получават и по-големи резултати.Ниските температури и функционално натоварване води до подобряване обмена на веществата.Скъпата материална база възпира  всички желаещи.

    -Воден Туризъм(ВТ)- Според водоизточниците- речен, морски, язовирен, ветроходен.В Б-я навлиза и рафтинга.При всеки случай ВТ придвижването става с лодки.Основно двигателно управление е гребане.Основните движещи сили са слънце, въздух, вода.Недостатъците, който има е скъпата материална база,както и всички да умеят да плуват.

    -Колотуризъм- основното средство за предвижване е велосипед; за кратко време се обхожда по-голямо разстояние.Необходимо е да има път- асфалтирани пътища(опасност от сблъсък), газове от колите, стойката трябва да е изправена,т.е. гръбнака да е в изправено положение при по-дълго каране); Планинско колоездене- гуми за планински велосипед

   -Автотуризъм- той е много предпочитан.За кратко време се изминават големи разстояния.Скъпа материална база

   -Пещерен туризъм(Спелеотуризъм)- осъществява се в непривична за човека обстановка, голяма влажност и др.Има познавателно-образователен характер.В Б-я има над 5000 пещери- Орлова чука, Съева дупка и др.Облагостроени са и са подходящи.

    -Конен туризъм- осъществява се с коне като предварително всеки желаещ да е взел уроци и да е свикнал с коня.

    -Планински туризъм

    -Равнинен туризъм-винаги да има водачи



3.Форми на туристическа практика

1)Разходка- най-малката и достъпна форма с  продължителност от 1 до 3 часа.Само извън населено място, сред природата.Има хигиенно-оздравителен ефект.Предназначена е за подобряване на функционалното състояние на занимаващите се и опазването на околната  среда.Съчетава се с интересите на отделните членове на групата като по време на разходката има емоционални преживявания и туристически умения.За провеждане на разходка е необходима малка материална база, малко уреди и не се изисква.

2)Излет- тази форма на туристическа практика се използва от различни видове, но най-често от пешеходния.Излета е лека и достъпна форма, което се провежда във всички сезони и възрасти.Не изисква специална екипировка.Провежда се в свободни дни до близки места по предварителен маршрут.Включва ходене, събиране на плодове, билки, гъби, посещение на природни обекти.Преходите са краткотрайни, а местностите да задоволяват потребностите на туристите.Изключение може да е с образователна или научно-изследователска цел.Предварително са набелязани обектите.Много често са свързани с физ.натоварване.

 3)Поход- основна форма на туристическа практика.По-голяма продължителност, много добра предварителна подготовка и добра организация на провеждане.За доброто провеждане е необходимо добър подбор на маршрут, който:да оказва оздравителен ефект, да има образователни, познавателни, възпитателни цели; да развива физическите качества; екипировката да е съобразена със сезоните и надморската височина на маршрута.Групата да не е голяма, с еднакви физически способности.

4)Екскурзия- доближава се до излета, но се използва от много групи хора.Има образователен/познавателен характер.Маршрута се подбира, за да могат екскурзиантите да получат допълнителни знания по история, география и др. Науки.Придвижване с превозни средства.За изпълнение на задачите, ръководителя на екскурзията да е специалист в тази област, за да е полесен на екскурзиантите.

5)Туристически събор- обмяна на опит, преглед на туристически сръчности, състезания,.Съчетават се с фолклорните събори- Рожен, Предела, Копривщица.Почти винаги присъстват много туристи.

6)Екскурзионен туризъм- (летуване)организирано преминаване на групи на определен маршрут и определен график.Групите се водят от екскурзоводи по кратки маршрути.В определените хижи групите имат подсигурена храна и нощувка.През свободното време кратки излети до природни забележителности.

7)Туристически празник

8)Туристическо пътешествие

9)Експедиция- най-висша форма на туристическа практика.Надвишава всички практики със своята сложност и подготовка.Продължителност във времето и сложност на задачите с научно изследователска цел.Експедиционните маршрути минават през неизследвани или слабо изследвани райони.По време на Експедиция се изследват географски, геоложки, хидроложки, фолклорни.Състава на Експедицията трябва да е от специалисти с висока физическа и специална подготовка в областа на планираните задачи.За провеждане е нежна екипировка, съоръжения, апаратура за постигане целите и задачите.Времетраенето на Експ. Е продължително и е необходимо да се подсигури комуникация и снабдяването с храна и други необходими средства.

     Форми за активизиране на туризма:

-Масови туристически движения като: 100-те национални обекти; опознай родния край; покорител на планинските пътвенци; 100-те планински километра:

  Златни ски

  Значка златно колело

  Традиционни туристически прояви

100-те национални обекти; единственото движение за активизиране на туризма в света.

За 25 печата бронзова значка/ 50 сребърна значка/ 100 златни значки

Томбола : Август месец в деня на туризма.

-Опознай родния край- значка за близки места

-Покорител на планински първенци- 10 бр./ 3 значки:

     Стара планина- Ботев, Руен

      Родопи- Перелик, Славянка, Беласица

-100 планински километра- значки



4.Биваци и Бивакуване

1.Видове биваци-  запланувани и принудителни, според сезона- летни и зимни

   Летни биваци: навеси, колиби, палатки и платница

  Зимни биваци: палатки, снежни пещери, снежна хижа, снежно иглу

2.Избор на място и условие, на които трябва да отговоря бивака:

  -да бъде на безопасно място

  -да е в състояние да защити туристите от лошо време

  -да дава възможност за добра почивка

3.Организация на настаняването- избор на място за палене на огън, процедура за палене на огън, видове огньове, сигурност при боровене с огън.

4.Природата и човека при бивакуване

Навеса с върха на клоните надолу, редят се като керемиди, за да се оттича навън водата.

Зимен бивак: отвътре се заглаждат ръбчетата; прави се канал за извеждане на водата с много сняг, ако няма се натрупва.Входа може да се затвори, но се оставят вентилационни дупки.Отвън винаги се слага знак на високо, който да се вижда.

-Снежна хижа- прави се от снежни блокчета

-Снежно иглу

Ред за настаняване

 -Никога не се свалят обувките.Събуем ли ги измръзваме и няма стопляне

 -При зимните биваци задължително дежурство

Палене на огън- вещество, което да гори с висока температура, огън не се пали под дърво.Изолира се с плочи или камъни, за да не изгори хумуса.



5.Опасности в планината и пещерите, долекарска помощ

1.Видове опасности- значителна част от територията на България е заета от планини различни по височина, релеф, проходимост и достъпност.Туризма, карането на ски, катеренето по скали, влизането в пещери привлича все повече хора,туристи, които се излагат на опасности.Надморската височина на българските планини не е голяма, в сравнение с други, но за нас на Балканите са най-високи.Някой са превърнати в природни паркове има много прокарани пътища, чрез който се достигат високите върхове.В планините обстановката е различна от тази , в която човек живее.

   Опасности в планината са природни явления, които имат свои закономерности и зависят от тях.Тези феномени са наричани опасности.Те се проявяват независимо от човека.Опасностите са 2 групи- обективни и субективни.

   Обективни опасности са свързани със строежа и релефа на планината, както и с климатичните и метереологичните особености.

   Субективните опасности са свързани с поведението на човека и неговата реакция на обективно съществуващите в природата явления.

2.Опасности, свързани със строежа и релефа на планините.Външни              я облик на планинския релеф под  действиена различни сили се променя- изветряне, измръзване, каменопади и сипеи.Образуват се под въздействие на вода, сняг и въздух.

   Изветрянето е физическо, химическо явление , също така и органическо.Каменопади могат да се получат от силни ветрове, минаване на животните, хората.

   Сипеи- малки късчета скални отломки до 15-20 км. И са в основата на скалите.Правила при преминаване на сипеи.Напречно пресичане- най-тясното място.

  По дължина или един зад друг, като всеки следващ в редицата задържа падащия камък или един по един.



6.Лавини и тяхното образуване

  Думата „лавини“ идва от латински и означава „плъзгане“.Лавините са опасни за всеки, който пребивава в планината.Хората трябва да познават причините и възможностите за образуването им.Най-съществени са релефа и снега.

  Промяната на кристалите на снега води до отделяне на отделни пластове на снега и от това се получава плъзгане.Нов мокър сняг бърху стар е опасност.

   Склона и характера му при 25 до 50 градуса наклон е най-удобен за падане на лавини.Важна е подложката на склона.Резките промени на температурата от студено къмм топло и обратно води до образуване на лавини.

    Субективен фактор- дейността на човека; викане, пеене, гърмене, пресичане, довеждат до падане на лавини.

    Видове лавини:

1.Лавини от сух и прухкав сняг- формата им е като капка скорост около 10-50 км./ч.

2.Прашни лавини- скорост до 300км./ч.

3.Мокър сняг- скорост около 25км./ч. ; получава се при висока температура

4.Лавини от сухи дъски

5.Лавини от мокри дъски

  Поведението на туристите при падане на лавина и попадане в нея:

1)Избира се най-тясно място за преминаване на лавиноопасното място.ТряТрябва да има наблюдатели , за да видят има ли тръгване на лавината по стъпките на предния.Ските и щеките се свалят.Всички , които преминават през лавина трябва да са добре облечени.

2)Попадайки в лавината да се мъчи да се задържи отгоре.Виждайки, че попада надолу с ръцете да си направи място пред лицето за дишане.Попаднал в лавината да се ориентира кое е нагоре и кое надолу.По светлия сняг е отгоре.Плюе и къде падне плюнката там е долу.След затрупване до 20 мин. Е съдбоносно да се изкара затрупания.

  Преминаване на планински реки- те са бързи, търси се брод.Когато водата е дълбока се търси най-широката част на реката, там трябва да е плитко.



7.Опасности, свързани с климатичните и метереологичните особености

   Климата на дадено място е със средни многогодишни стойности на метереологичните елементи- слънчево горене, влажност на въздуха, вятър, облачност, валежи.От изключително значение е налягането на въздуха.С повишаване надморската височина, налягането пада.Намаляват и другите газове.

-Кислороден глад- малкото количество кислород на големи височини не позволява нормалното функциониране на физиологичните процеси в човек.Над 4000м. Започва да се чувства кислороден глад.Над 7000м. Без кислородни маски хората умират.

-Измръзване- при мъгла, вятър; те подпомагат по-лесно да се осъществи измръзване.От измръзване рядко се умира.Ампутиране на крайници.Има 4 степени на измръзване:леко измръзване; мехури; тъканта измръзва до коста; засегнати са и костите

Долекарска помощ:

 -разтриване само при 1 степен(не и със сняг, забранено е) , масаж

 -2 степен- не се прави масаж.Изстиналата кръв се вкарва към важните органи и може да почине

 -3 и 4 степен- измръзналите части да се покрият с памук, марля и без масажи

2-ра степен- Мехурите да не се пукат(да се оставят сами да се свият).

   Общо измръзване- цялото тяло на части може да стигне до смърт

3 степен- обувките и чорапите са замръзнали, заедно с кожата.Слагат се във вода  от 8 до 10 градуса.На всеки 5 мин. Градусите се повишеват с 5 градуса.До половин час се повишава температурата до 38 градуса.

   Общо преохлаждане(хипотермия)- повече от 90% умират.Получава се т.нар. Бяла смърт.Получава се при мокри дрехи, температурата на тялото пада до 30-29 градуса и настъпва смърт.

   Хората да не се остават да заспиват, да се изолират от студа.Вътрешно се загрява организма с чайове, кафета, шоколад, течен шоколад.Стопля се отвътре навън.

   Когато човек попадне във вода до 5 градуса издържа максимум до 2 минути; 50% умират на място.

   Влияние на слънчевото греене върху човек.UV  лъчи преминават дори и през облаците. Лъчите действат дълготрайно върху човек.Във високата планина със слънчеви очила.Може да се ослепее.Слънчев удар може да се получи и през зимата във високата планина  от пряката слънчева светлина.Да се намери сянка, да се вдигне главата на лицето.

     Топлинен удар- пролет, лято, есен- когато човек е много облечен, необходимо е сянка със студена вода да се помогне.Загуба на съзнание.Изпарение- поражения същите(1 до 4 степен).

Условия, свързани с метерологичните условия:

1)Валежи- течни и твърди

2)Мъгла- газообразна

3)Вятър- спомага по-бързо измръзване

4)Гръмотевична буря- тя е с краткотрайно влияние.Принципи за спазване.Търсят се по-ниските места, никога да не се застава под единично дърво, високи дървета, метални части на 20 метра от нас, да не се обляга на скала, тока тече по нея.



8.Опасности от субективен характер

Те са предизвикани от субекта(самия човек).Около  80 от нещастните случай са субективни.

Фактори:

1)Липса на умения и навици за откриване на опасностите- Зимен поход без добра екипировка.

 -не е направена вярна и навременна преценка на обстановката

 -неправилно вземане на решение

2)Самонадеян подход към опасности в планината- група с различна подготовка.Самонадеяния човек закъснява с оценките си за опасността и предприема противоположни действия.

    Когато водача на групата е уморен също взема неадекватни решения.В 80% от случаите трябва да се избягва риска.

3)Неправилен избор и недостатъчно проучен маршрут.Подготовката на групата не отговаря на маршрута; маршрута не е достатъчно проучен

4)Лош подбор и разпределение на екипировката

5)Слабо ръководство или липса на ръководство на групата- няма опитни водачи

6)Неправилен подбор и комплектоване на групата- трябва да са с еднакви възможности(да няма болни)

7)Самостоятелно ходене в планината- крие висок риск

8)Недоверие в групата- не се познават

9)Надценяване на собствените сили

10)Неувереност в собствените сили- води до страх, когато страха се превръща в планинаводи до нещастни случай

11)Употреба на алкохол- надценяване възможностите.По време на прехода забрано е употреба на алкохол



9.Предсказване на времето по местни признаци

   Признаци за влошаване на времето- понижаване на атмосферното налягане, появява се вятър, докарва облаци и рязко се влошава времето:

-бързо разрастване на кълбовидните облаци- градушка, снеговалеж, виелица

-засилване на вятъра

-червен цвят на залеза

-вечер ветровете не стихват, а се засилват

-когато сутрин не се образува роса

-когато птиците летят ниско

Признаци за продължително лошо време:

-продължава понижаване на атмосферното налягане

-денонощната амплитуда на температурата е много малка

-непрекъснат слаб валеж

-ветровете не стихват и вечерта

Признаци за подобряване времето:

-постепенно повишаване на атмосферното налягане

-понижаване на температурата привечер

Признаци за хубово време:

-атмосферното налягане е високо

-лятото деня е горещ, а ноща прохладна

-сутрин се образува роса или слана

-пушекът се издига право нагоре от комините



10.Културно-исторически туризъм

    Културния туризъм е сложен социално-икономически и културен феномен, който стои в основата за привличане на туристи.

1)Движение на хора със силна културна мотивация

2)Движение на хора към културни атркции, с цел събиране на нова информация и преживяване за задоволяване на културни нужди от специфични културни атракции като исторически обекти, артистични и културни прояви, изкуство и драма извън постоянното им местожителство.

     Културният  туризъм  е вид туризъм, използващ като ресурс наследството(както културните, така и природните ценности на средата, които съхраняват колективната памет на обществото).

     Според закона за туризма в България, Туризма е ваканционен, културно-исторически, екологичен, здравен, спортен, селски, конгресен и др.ЗА съжаление закона не дава подвидове туризъм.Според проф.Енчо Костов културния туризъм е специализирано историческо пътуване, мотивирано от задоволяване на социално-културни потребности, чрез консумация.

      Обикновено туристическите пътувания са за запознаване с история, архитектура, фолклор, бит и др.

     Участниците са 2 групи:

1.С конкретна цел- проучвания от научни работници по предварително изготвена програма

2.С обща цел- туристи, проявяващи интерес към културата на дадена страна- Египет, Перу.

    За България са интересни архитектурата, археологията, фолклор, народни костюми, обреди и др.Сериозно за културния туризъм в България се говори от началото на 21 век.

Видове културен туризъм- класификация:културноисторически паметници; архитектурни обекти; етнографски комплекси; манастири и църкви; изложби, галерий и панаири; културни форуми; фолклорни празници; културни атракции; национални паркове, градини и резервати; ундустриално наследство и др.

Според критерия за еднопоредково единство се обособяват видовете: Религиозен туризъм(образователен); Поллонничество, Мисионерство; Фестивален туризъм; Образователен- конгресен, образователни пътувания; Фестивален(фестивали на различни видове изкуства, празници на традиционни национални производства); Културния туризъм свързан с културно-историческото наследство(исторически и архитектурни паметници, музеи и галерии).

3)Ресурси на Културния туризъм(К.Т.)- 2 групи

-природни ресурси

-изкуствено създадени ресурси- култура, традиции, събития

-паметници на културата като част от продуката за К.Т.

   Съгласно Закона за културното наследство 2008г., паметници на културата са:

-наземни, поземни, подводни археологически обекти и резервати

-исторически обекти и комплекси

-архитектурни обекти и комплекси

-етнографски обекти и комплекси

-природни ценности

-индустриално наследство

-произведения на изящни и приложни изкуства

-народни занаяти

-документално наследство

-устна традиция и език

-книжовни литературни ценности

-обичаи, обреди, празненства и вярвания

-музика, песни, танци

-народна медицина

-кулинарни традиции

-народни игри и спортове

  В България над 4000 паметника:

1.Недвижими паметници на културата и ценности

2.Подвижни паметници на културата и ценности

   От световно значение в списъка на UNESCO са:Несебър; Боянската църква; Мадарски конник; Рилски манастир; Ивановски скални църкви; Казанлъшка гробница; Свещарска гробница; Национален парк Пирин; Резерват сребърна

   С национално значение:

-Област Монтана- Часовниковата кула в Берковица, село Бойчиновци място на сражение, село Бързей- местността Петрохан

-Област Благоевград- Банско, Култов ансамбъл, Света трйца, къщата на Никола Вапцаров, и Неофит Рилски, Гоце Делчев, лобното място на Яне Сандански, село Ключ- Самуилова крепост

-Област Бургас- остров Болшевик, манастир Света Анастасия, село Долно Яболково-Змейова къща, Малко Търново- Петрова нива

-Област Добрич- Балчик- античната крепост, Каварна- антично и средновековно укрепление, нос Калиакра

-Област Габрово- Комплекс Етъра, Севлиево- църква Света Троица, село Янтра- пещера Пролеза

-Област Хасково- с.Александрово- тракийска гробница Рошавата могила, Клокотница- средновековна крепост, Ивайлов град- църква Преображение Господне

-Област Ямбол- село Болярово- крепост Калето, гр. Кабеле, с.Стефанкараджово- музей Стефан Караджа

-Област Кърджали- Перперикон, с.Устра средновековна крепост, с.Рогач- спална гробница

-Област Кюстендил- с.Бобошево- църква Св.Тодор, Сапарева баня

-Област Ловеч- с.Гложене- Гложенски манастир, с.Голям извор- къща-музей на В.Левски, с.Деветаки- Деветашка пещера

-Област Пазарджик- Батак- историческа църква Костница Света Неделя, гр.Велинград- лобно място на Вела Пеева, с.Верен- антична гробница

-Област Перник- гр.Брезник- църква Св.Петка, с.Пещера- Пещерски манастир Св.Николай, с.Ковачевица- църква Св.Петка

-Област Плевен- парк Кайлъка с мавзолея, с.Гривица- Румънски мавзолей и парк, с.Сомовит- антична крепост

-Област Пловдив- Асенова крепост- Асеновград, с.Бачково- Бачковски манастир, Сопот- музей Иван Вазов

-Област Русе- с.Сваново- скални църкви, с.Пипелина- пещера Орлова чука, с.Червен- средновековен град

-Област Шумен-с.Мадара- Мадарски конник, с.Плиска- нац.археологически резерват, гр.Преслав- нац.резерват Велики Преслав

-Област Силистра- гр.Силистра- антична и средновековна крепост, гр.Тутракан- антична крепост

-Област Сливен- гр.Котел- късноантична и средновековна крепост, с.Медвен- къща-музей Захари Стоянов, гр. Сливен- къща-музей Панайот Хитов

-Област Смолян- с.Триград- Тракийско селище с пещера, с.Ягода- Ягодинска пещера, с.Полковник Серафиново- паметник на полковник Серафимов

-гр.София- църква Св.Петка, Храм Паметник Ал.Невски, къща Ив.Вазов

-Област Ст.Загора- гр.Ст.Загора-останки  от крепост Августатаяна, Старозагорски бани- праисторическо селище, Нац.парк музей, Шипка- Бузлуджа, с.Шипка- храм-паметник

-Област Търговище- с.Ястребино- лобно място гр.Търговище- музей и църква Успение Богородично

-Област В.Търново- Арбанаси, църква Св.Георги, В.Търново- архитектурен резерват Царевец, гр.Елена- къща-музей Иларион Макариополски

-Област Варна- гр.Варна- антична сграда Римски терни, историческо ядро на Морската градина, Аладжа манастир

-Област Видин- крепост баба Вида, гр.Белоградчик- средновековна крепост, пещера Магурата със скални рисунки



11.Религиозен туризъм

   Същност на Религиозен туризъм(Р.Т.)- той е вид дейност, свързана с предоставяне на услуги и задоволяване на потребности на туристи, пътуващи към свети места и религиозни центрове, намиращи се извън пределите на местата за живеене.Според целта на Р.Т. се цели на:

1.Министерство- специализирано пътуване(мисия, служебно пътуване)

2.Поклонничество- пътуване за поклонение до определени места- образователен-религиозен туризъм, с цел образователна и повишаване на класификацията.

3.Фестивален, религиозен туризъм- посещение на празненства, чествания  на светци или религиозни събития

      По време на религиозни пътувания се консумират религиозни ценности, които са антропогенни ресурси на Р.Т.Те са ценности разделени на 2 групи.В исторически план преди и след Христа

    Според характера на религиозните потребности(предмет и план)и според предните 2 в България ги делим:

1)Културни паметници от преди приемане на християнска религия в България, природни, рисунки, колони с имена на хановете, ритуални камъни, тракийски култови паметници, светилища, храмове.Долината на царете.

2)Религиозни паметници- свързани с християнството- църкви, параклиси, манастири

3)Религиозни събития- празници, обреди, църковни събори, паметници на нехристиянски изповедания.

    Развитие на Р.Т. в България- добри условия, липсва стратегия, реклама, подготвени кадри, няма мотивация на местното население за приемане на такива туристи.

     Църкви в България има много преди да има българска държава 3-4 век.По време на Борис се строят най-много църкви.Продължава строежа през  2-ро  и 3-то Българско царство.

    

12.Фолклор.Методи за изследване на фолклора

 Фолклор като изява на нородния творчески дух е създаден през вековете заедно с историческата съдба, бит и култура на обществото.

1.Същност на фолклора- в миналото в Българската култура се е говорило за народна поезия, а не за фолклор, сега се говори за народно творчество и фолклор.

   „Фолклор“ от англ.археолог Уилям Томс през 1846г.

2.Развитие на фолклора в България- в исторически план се започва от Георги Раковски.Поява и развитие на преданията и легендите.В преданието около 80% е истина, другото е украсено.В легендата истинността е 30%.Във фолклора влизат приказки, гатанки, предавани по устен път.Към фолклора причисляваме Топонимията(наука за произхода на имената на отделните местности, градовете)

3.Методи за изследване на фолклора:

-беседа- да бъде в спокойна обстановка, да не се натрапваме на човека, бива: преднамерена- задаваме повече въпроси и той отговаря; непреднамерена- един въпрос и той разказва

-разказ- лицето разказва, всичко се записва 1:1 с диалекта.Както е изговорено така се записва.Възрастните хора се плашат от микрофона.



13.Изследване на флората и фауната

   Фауна- животински свят

  Флора- растителен свят

   България е с богата и запазена флора и фауна.

1.Растителен свят(Флора)- в България има много запазени видове преживели ледникови периоди(орфеево цвете, безсмъртниче).Ако се извади с корените и се хербализира след 10 год.Ако го поставим в почва ще продължи да расте.Варовикова почва върху варовик, мрамор.

    Бориславски чай-  вирее само над 1500м. До 1800м. (Пирински чай; Мурсалски чай) от рода на алпийските растения.В България има над 3000 вида различни растения, те се разделят на няколко групи.

  Висша група- дървета според височината широколистни(дъб), бук, иглолистни, храстовидни, трва в най-високите части.

   Буковите гори имат по-голямо разпространение в Стара планина, част от Родопите, към тях 2 вида кестени- див кестен(конски).

   Иглолистни гори- западни Родопи, Рила, Пирин, Стара планина.Височината на иглолистните гори 1300 до 2100 м. По изкуствен начин има и на 200-300м.

   Храсти- най-много хвойна и клен Пирин, Рила на по-високо надморско ниво.Към иглолистните гори- бял бор, черен бор.

   Хвойна- Тревиста алпийска растителност- издържат на студ.В повечето време са в сняг и лед.Задържат влагата и не изсъхват.

   Плодове, билки, гъби

-билки- лайкучни, медицинска лайка, мащерка

-гъби-отривни и ядливи

-плодове- хвойна(убива микроби), шипка, къпини, дренки, боровинки(3 вида- сини, червени, американски)

2.Фауна

1)риби- в реките има пъстърва(2-3 вида дъговидна и американска), щука, костур, шаран

2)земноводни- дъждовни(саламандър) не са опасни за разлика от общоприетото да не се дразнят

   Алпийски тритон- произлиза от преди 300мнл.години

-опашати земноводни- крастава жаба(папучник), жаба дървесница, планинска жаба(около 11см.)

-влечуги- има 4 крайника по 5 пръста, снасят яйца; костенурки- 2 вида; гущери- балкански генон, късокрак гущер, същински гущери, зелен гущер; безкраки гущери(жълтокоремник, слепок).

-змии- турска боа, водна змия, голям стрелец, тънък стрелец; семейство отровни- усойница(има на главата X), пепелянка- на главата си има рогче

-птици- ястреб. Обикновен мишелов, глухар, дива кокошка, кукумявка, бухал, орел, царски орел.; Птици по скалите- черен щъркел, скален орел, скална лястовица, скахолазка(малко по-малка от орех), ястребица, пъдпъдък, фазан.

-бозайници- прилепи(в пещери и изоставени стари къщи, по дървета) около 32 вида в света, а в България са 29.Всяка вечер изяждат до 1/3 теглото си насекоми.Карат зимен сън, не трябва да се събуждат, ако се събудят и не заспят до 3-4 дни умират.

  Зайци- няколко вида;сив заек- заека линее(сменя козина два пъти).

  Катерици; Хищници(вълк, чакал, лисица, язовец); Мечки(само в Родопите над 350 мечки.В Европол общо са около 500.

  Чифтокопитни бозайници- дива свиня, елен, сърна, дива коза



14.Екология и еко туризъм

1.Екопътеки и екомаршрути-

   Екопътеки се правят в полудостъпни места.Съществуват три изисквания(река, вода, скали и жив организъм).Трябва да има съоръжения от естествен материал.

   Екомаршрут- много по-голям от екопътека.Да не се руши, да се използват стари пътеки, да не се унищожава растителния свят.

   Повечето екопътеки са прокарани в резервата.Групата трябва да е до 20 човека.

2.Изисквания(методически) за изготвяне на екомаршрути.Около 20 правила:

 -да бъде разработен и обвързан с целите на екотуризма

-да бъде безвреден за човека и природата

-да съдържа растителни или животински обекти

-да бъде картиран- карта

-да е маркиран с трайни указателни табели

-да са описани флора, фауна

-да има познавателни, образователни и изследователски елементи

-маршрута да минава през разнообразни местности

-маршрута можа да обхваща и пещерите

-на картата да са отбелязани местата за почивка, питейна вода и места за хранене

-екомаршрута да минава през различни теренни форми

-да има физическо натоварване чрез екомаршрута

-обекти, които не са на основния маршрут, но са интересни да са маркирани

-всеки здрав човек да може да премине през екомаршрута

-всеки турист според възрастта и интересите си да открива и задоволява тези интереси по маршрута

-времетраенето за преминаването на екомаршрута може да е до 8ч., а може и няколкодневен(най-дългия 250м. В България)

-маршрута да минава по готови пътеки и екопътища, не повече от 3-4км. Асфалт

-да се провеждат природозащитни мероприятия по тези маршрути

-да се провежда охранителна и защитна дейност

-забранява се замърсяване на водите, почвите по маршрута

     За създаване на Екомаршрута през 3 етапа:поготвителен, повременен и послевременен.

   Екопътеки- критерии:

1)Висока степен на съхранимост на дива и жива природа

2)Висока степен на биоразнообразие

3)Различни елементи

4)Минимум нарушение на природата

5)Ниска пропускателна възможност на маршрута

6)Подходящи места за почивка

7)Да има достъп за всеки физически и психически човек

8)По възможност да имат кръгов характер

   Статут на защитени видове:

1.Задължително преминаване по екопътеката с водач, тъй като се минава през резерват.

2.Деца до 15 год. задължително с придружител

   Известните екопътеки не са много- Дряновска, Южно Родопска, Прошулска екопътека, Негованска, Каньона на водопадите, Врачанска и Трънска екопътека.



15.Спелеология и спелеотуризъм.Пещерен туризъм

Исторически преглед на спелеологията в България

Спелеологията е наука, изучаваща произхода, развитието на пещерите, геоложните, хидроложните и микрохидрологични особености, съвременна и древна флора и фауна, археологически останки, технически похвати за проникване в пещерната среда.

  За България още от времето на неолита са влизали хора в пещерите.Спелеологията по време на турско робство, в пещерите са се приели много четници.Няколко чужденци са изследвали определени пещери тогава.

   След Освобождението Рафаил Попов, братя Чехи доказват, че в някои пещери има останки от неолита.Стефан Захариев 1870г. Съобщава за две пещери до с.Пещера.Издават се много книги за пещерите в България.

  На 18.03.1929г. – първо пещерно дружество до 1944г. Няколко по-големи експедиции, издава списания за пещерите.

   Българския туристически съюз се обединява с физкултурното движение 1947г. И се замразява спелеологията като научна дейност.През 1958г. БТЦ е отдел от ФК.Българска федерация по спелеология.

     Елементи на пещерната среда- 4 групи:

1.Релеф на пещерата- хоризонтални и вертикални; смесени, каменопади,сипеи, блокажи

2.Тъмнина, тишина, шум

Температурата в зависимост от вида на пещерата, ако е с вход и изход се мени.Шум от вятър, капки, потоци.Идеална тишина рядко се случва.Шума е неприятен, когато трябва да се работи под водопад.

3.Микроклимат- специфичен е за пещерата.Няма връзка между външен и вътрешен климат;температура, въздух, вода, пясък, глина.Няколко вида води- ситрови езера, течащи води, кондензирани води, циркулация на въздуха(течението).

4.Флора и Фауна-(мъх, плесен, гъби, водорасли) мъх и водорасли могат да се получат от прожектори.

   Фауна- случайно попаднали, животно обичащи да живеят на тъмно и светло, типични животни, както са елените

   В ситровите езера водата е изключително чиста.Изключително опасни са, изглеждат плитки, но всъщност са много дълбоки.

   Осветление- 3 вида:

-основно

-резервно- прожектор, челник

-неприкосновен запас- вади се най-накрая; 3-4 свещи.Ако имаме 3 свещи- е една влизаме навътре, а с две излизаме навън.



16.Проучване произхода на имената на пещерите и тяхната класификация

Имената от какво произлизат:

Понор- водата се губи

Имена, свързани с близкото село- Ягодина

Имена, свързани с особености- Суха река, Леденика

На животни- Мечева дупка

На растения- Сливова пещера

Класификация на пещерите:

1)Произхождащи от легенди и предания

2)От името на близко селище или местност

3)От името на човека, който е открил пещерата

4)От името на животни или характерни растения около пещерата

5)От размера или сравняване на близко стоящи пещери

6)От наличие на лед, вода и безводие

7)От температурата

8)От събитие, явление или характерни неща във или около нея

9)От тъмнината

10)От чужд произход

11)Пещери без име

Няма коментари:

Публикуване на коментар